ΒΙΑ , ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ , ΣΤΥΓΝΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

21 Απριλίου 2013 | By

ΦΡΑΟΥΛΙΑΔΑ

Η προκλητική καταπάτηση των νόμων, η βία, το εύκολο κέρδος και η εκμετάλλευση χιλιάδων αλλοδαπών εργατών γης κρύβονται επί σειρά ετών πίσω από τον τζίρο εκατομμυρίων ευρώ της φράουλας στη Νέα Μανολάδα Ηλείας

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑhttp://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=359222

Τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο «φραουλοκράτος» της Ηλείας, με τους δεκάδες τραυματισμένους αλλοδαπούς εργάτες από τα όπλα «επιστατών-τραμπούκων», αποτελούν μια μικρή μόνο παράμετρο της οργανωμένης εγκληματικής δράσης παντοδύναμων οικονομικά σκοτεινών κυκλωμάτων που κρύβονται περίτεχνα πολλές φορές πίσω από το μανδύα των καλών δημοσίων σχέσεων και του τοπικού παραγοντισμού. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, όπως εκμυστηρεύονται στην «Κ.Ε.» οι ντόπιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα…

Με δεδομένη την αγωνία και την ελπίδα των ξένων εργατών να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, οι ντόπιοι τσιφλικάδες, μέσω επαφών με κυκλώματα δουλεμπόρων, προσλαμβάνουν στις καλλιέργειές τους κυρίως αλλοδαπούς που δεν έχουν χαρτιά νόμιμης παραμονής στη χώρα μας. Με αυτό ως δεδομένο και ως όπλο στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, εκβιάζουν τους ξένους εργάτες και διαπραγματεύονται τα οφειλόμενα σε αυτούς προβαίνοντας σε κούρεμα των ημερομισθίων τους που φτάνει μέχρι και το 70%!

Οποιος τολμήσει να διαμαρτυρηθεί, καταγγέλλεται στην αστυνομία ως παράνομος ή δέχεται τον ξυλοδαρμό από τους «επιστάτες» του «αφεντικού». Εκτός αυτών ένα μεγάλο μέρος της «κουρεμένης» αμοιβής καταλήγει ξανά στις τσέπες του «αφεντικού» μέσα από τα ενοίκια των παραπηγμάτων της ντροπής και τα παράνομα «μίνι μάρκετ» που πωλούν στους μετανάστες εργάτες ακόμα και ληγμένα προϊόντα σε τιμές κατά πολύ υψηλότερες των κανονικών.

Κάπως έτσι κάποιοι «πονηροί» καλλιεργητές, που ήταν καταχρεωμένοι στις τράπεζες, βρέθηκαν ξαφνικά με πάρα πολλά μετρητά, σπίτια και ακριβά αυτοκίνητα… Οι άλλοι που καλλιεργούν όσο μπορούν νόμιμα το προϊόν, κάθε χρόνο τα φέρνουν βόλτα πολύ δύσκολα.

Ερευνα

Το ότι οι αλλοδαποί εργάτες στη Νέα Μανολάδα και στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν την «παχιά αγελάδα» την οποία έχουν «αρμέξει» κατά καιρούς πολλοί… επιβεβαιώνεται από την πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. το 2006, η οποία μετέβη στην τότε κοινότητα της Νέας Μανολάδας και στο Δήμο Βάρδας και εξάρθρωσε ένα σκοτεινό κύκλωμα επίορκων δημοτικών υπαλλήλων που εκμεταλλευόταν την αγωνία νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργατών.

Στις 542 (!) σελίδες της δικογραφίας που παραδόθηκε τότε από τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. στον εισαγγελέα, αποκαλύπτεται στην κάθε του λεπτομέρεια η δράση του οργανωμένου κυκλώματος το οποίο έναντι αδράς αμοιβής «τακτοποιούσε» επί σειρά ετών με πλαστά έγγραφα χιλιάδες αλλοδαπούς από όλη τη χώρα, αλλά και από το εξωτερικό διά αλληλογραφίας!!! Μάλιστα, κρατούσαν και «λογιστικά» βιβλία όπου σημείωναν τα ποσά που λάμβαναν από τους αλλοδαπούς.

Για την υπόθεση τότε ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παθητική δωροδοκία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί περιέργως επτά (!) χρόνια μετά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας!

Χωματερές ανθρώπων

Την ίδια χρονιά με αφορμή μια πυρκαγιά που κατέστρεψε έναν από τους καταυλισμούς των αλλοδαπών εργατών, ο τότε διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών Νικόλαος Χανιάς, με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας και τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, ζητούσε την κατάργηση των «καταυλισμών της ντροπής».

«Η ανθρώπινη χωματερή, που παρόμοιες υπάρχουν και σε άλλα μέρη της πεδινής Ηλείας, με πολλή επιείκεια θα λέγαμε ότι παραπέμπει σε εικόνα τριτοκοσμικής χώρας, σαφώς όμως και πρόκειται για κάτι χειρότερο. Η υπηρεσία μας είναι δυστυχώς η μόνη που συμμετέχει στην τελευταία πράξη του δράματος αυτών των ανθρώπων…» ανέφερε μεταξύ άλλων, αλλά ουδείς εκ των αρμοδίων μπήκε στον κόπο έστω να του απαντήσει…

Κι έτσι φτάσαμε στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα για τα οποία υπήρχαν σημάδια ότι θα συμβούν από τον Αύγουστο του 2012… Τότε κάποιοι «άνθρωποι-αγρίμια» της Νέας Μανολάδας έσυραν «κρεμασμένο» στην πόρτα του αυτοκινήτου τους, πριν τον πετάξουν αναίσθητο και αιμόφυρτο στην άκρη του δρόμου, έναν Αιγύπτιο εργάτη που διαμαρτυρόταν για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τότε πίσω από εκείνο το αποτρόπαιο και αιματηρό περιστατικό υπήρξε η προκλητική ασυδοσία ενός ιδιοκτήτη ο οποίος με το πρόσχημα ότι «η φράουλα δεν πήγε καλά…» αποφάσισε να αφήσει απλήρωτους τους εργάτες γης από το Μπανγκλαντές και την Αίγυπτο που τα κυκλώματα των δουλεμπόρων τούς είχαν προωθήσει εκεί.

…και Νέα Δημοκρατιάδα

Οι ματωμένες φράουλες της Νέας Μανολάδας φέρνουν αναστάτωση και στη Νέα Δημοκρατία. Η καθυστερημένη καταδίκη της Συγγρού και του μεγάρου Μαξίμου (και μόνο ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις) ήταν το τελευταίο κρούσμα σε μια διαχρονική τακτική διακριτικής… σιωπής του κόμματος της Ν.Δ. και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος απέναντι σε ρατσιστικές πρακτικές και δηλώσεις. Μια στρατηγική επιλογή της ηγεσίας, με στόχο το 15% των ψηφοφόρων, που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ.

Η κεντρώα πτέρυγα της Ν.Δ., όμως, έχει σοβαρές ενστάσεις απέναντι σε αυτή τη λογική και η Νέα Μανολάδα «ξεχείλισε το ποτήρι», με αποτέλεσμα να ζητήσουν να παρέμβει πλέον το κόμμα. «Εδώ θα κριθούν οι συνειδήσεις μας», «Τέρμα πια η σιωπή, πρέπει το κόμμα πια να πάρει ξεκάθαρη στάση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα», «Στηρίζω την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ανασυντάξει την οικονομία της χώρας, αλλά ως κεντροδεξιός ενδιαφέρομαι για την Ελλάδα και δεν επιτρέπω να την καταστρέφουν οι φασίστες», ήταν τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια στελεχών, καραμανλικής κυρίως προέλευσης.

Βέλη Βρυξελλών

Την… τιμή της κεντροδεξιάς παράταξης προσπάθησαν να σώσουν, παρεμβαίνοντας δημοσίως πριν απ’ την κυβέρνηση και το κόμμα, κυρίως οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι βρίσκονται άμεσα εκτεθειμένοι σε αρνητικά σχόλια των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, ειδικά μετά τη δημοσιότητα που πήρε διεθνώς το θέμα.

«Η Μανολάδα διασύρει την Ελλάδα», έγραψε στο twitter ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος. «Η μαύρη εργασία δεν δικαιολογείται από καμία οικονομική κρίση», σχολίασε ο Γ. Παπανικολάου. «Η απουσία ελέγχων στην εργασία δεν κάνει την Ελλάδα φιλική προς τις επενδύσεις, αλλά υπανάπτυκτη χώρα», έγραψε με τη σειρά του ο Κ. Πουπάκης. Πολλοί από τη νέα γενιά του κόμματος ζητούν πιο σκληρή στάση απέναντι σε ακροδεξιά και ρατσιστικά περιστατικά. Σιγή ή ήπια αντιμετώπιση, αντίθετα, από τους τοπικούς βουλευτές.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed