ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ…ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΛΙΑΣ !

26 Μαΐου 2013 | By

ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/05/2013&id=365579

Σάλο έχει προκαλέσει στις οικολογικές οργανώσεις και στους τοπικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας το επιχειρούμενο από την κυβέρνηση «ξεπούλημα» μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεων που βρίσκονται μέσα στην πρώτη ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς, που, όπως είναι γνωστό, προστατεύεται και από τη διεθνή σύμβαση Ramsar.

Σύμφωνα με το σχετικό κατάλογο «αξιοποίησης» ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, δύο «γεωτεμάχια» εκτάσεως 600 και 55 στρεμμάτων αντίστοιχα, τα οποία βρίσκονται στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αμμοθινικό οικοσύστημα της προστατευόμενης περιοχής, βρίσκονται ανάμεσα στα δημόσια ακίνητα που εκποιήθηκαν (το πρώτο) ή πρόκειται να εκποιηθούν (το δεύτερο).

Οπως αποκάλυψε χθες η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), στον κατάλογο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως βρίσκονται τα γεωτεμάχια ΒΚ30, συνολικής έκτασης 593.418 τ.μ., και ΒΚ32, συνολικής έκτασης 55.327 τ.μ., όπου βρίσκονται εντός της Α ζώνης (περιοχή Προστασίας της Φύσης) και της Β1 ζώνης (περιοχή Καλόγριας) του Εθνικού Πάρκου.

«Είναι εξοργιστικό και εξωφρενικό η πολιτεία, η οποία θέσπισε ιδιαίτερα αυστηρούς όρους προστασίας των οικοσυστημάτων του Εθνικού Πάρκου, εναρμονίζοντας το εθνικό δίκαιο με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες, να εκποιεί περιοχές στις οποίες ρητά απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση», ανέφερε στην «Ε» το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργος Κανέλλης.

Οπως έγινε γνωστό στην τελευταία συνεδρίασή του (15.5.2013), το δ.σ. του φορέα διαχείρισης του οικοτόπου απέτρεψε την κατασκευή εστιατορίου-αναψυκτηρίου πάνω στις αμμοθίνες στην περιοχή Μπούκα και υποχρέωσε τον εκμισθωτή του πρώτου οικοπέδου (ΒΚ30) να το τοποθετήσει στο υφιστάμενο πάρκινγκ αυτοκινήτων, προκειμένου να μη θιγεί το οικοσύστημα των αμμοθινών.

Η ΟΙΚΙΠΑ καλεί όλους τους φορείς της Ηλείας και της Αχαΐας να απαιτήσουν την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης, η οποία θα σημάνει την καταστροφή του Εθνικού Πάρκου.

«Θα μας βρουν μπροστά τους εκείνοι που στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και της τόνωσης της εθνικής οικονομίας επιχειρούν να ξεπουλήσουν στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέρος του Εθνικού Πάρκου», κατήγγειλαν από την πλευρά τους τα μέλη της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας (ΕΠΟΠ).

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Κοτύχι, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed