Σε δράση ο ναζιστικός απόπατος

16 Σεπτεμβρίου 2013 | By

ΚΑΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ * ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΛΕΡΩΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Των Μ. ΝΟΔΑΡΟΥ – Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ – Α. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/09/2013&id=386271

Από τη νύχτα της Πέμπτης, που έγινε η δολοφονική επίθεση των χρυσαυγιτών εναντίον των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα του Πειραιά, έχουν ταυτοποιηθεί 6 από τους δράστες, χωρίς ωστόσο να έχει συλληφθεί κανείς.

Γιαννιτσά 14/9/1944. Αριστερά οι Γερμανοί κατακτητές και οι συνεργάτες τους εκτέλεσαν -αφού πρώτα τους βασάνισαν- 120 δημότες της πόλης. Επίσης, από τους 24 προσαχθέντες οι 23 αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο 24ος κατηγορείται για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών. Την ίδια ώρα σκηνικό βίας και μίσους έστησαν βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά Μεσσηνίας και στα Γιαννιτσά, σε εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Μάχης του Μελιγαλά και για τους 120 Γιαννιτσιώτες που εκτελέστηκαν από τους ναζί.

Το μνημείο με τα ονόματά τους

Το μνημείο με τα ονόματά τους

Σχετικά με την επίθεση στο Πέραμα, οι έρευνες των αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας συνεχίζονται.

Εν τω μεταξύ, μηνύσεις εις βάρος κρατικών υπαλλήλων -μεταξύ αυτών και της εισαγγελέα Πειραιά- προανήγγειλε η Χρυσή Αυγή για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία της τοπικής της οργάνωσης στο Πέραμα, τα ξημερώματα, μετά την επίθεση, παρουσία εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας την αστυνομική επέμβαση «διάρρηξη».

Διέλυσαν την εκδήλωση

Σε εκδήλωση μίσους μετέτρεψαν με βίαιο τρόπο τα μέλη της Χρυσής Αυγής το μνημόσυνο των θυμάτων της «Πηγάδας» του Μελιγαλά, που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν οι συγγενείς των νεκρών και τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Μέλη της φασιστικής οργάνωσης αποκάλεσαν με ντουντούκες «καραγκιόζη» τον δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη την ώρα που βρισκόταν στο βήμα και μιλούσε στην εκδήλωση. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, αποκαλώντας και αυτός το δήμαρχο «καραγκιόζη», άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια του αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει από το βήμα και από την εκδήλωση.

Αμέσως μετά αποχώρησε η επιτροπή των θυμάτων του Μελιγαλά και τη συνέχεια της εκδήλωσης ανέλαβαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής με ομιλίες και παραλήρημα μίσους κατά των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του ΚΚΕ και των ΜΜΕ για τα τελευταία αιματηρά γεγονότα του Περάματος. Από τους χρυσαυγίτες δεν γλίτωσαν τα μέλη της νεολαία του ΛΑΟΣ που βρέθηκαν στην εκδήλωση. Χρυσαυγίτες προπηλάκισαν και χτύπησαν έναν εξ αυτών, ζητώντας τους παράλληλα να αποχωρήσουν από το μνημόσυνο φωνάζοντας το σύνθημα «αλήτη, προδότη Καρατζαφέρη».

Αντίθετη με το κλίμα μίσους που επιχείρησε να επιβάλει χθες στον Μελιγαλά η Χρυσή Αυγή, είναι η συνέντευξη στην ιστοσελίδαtharrosnews.gr του εκπροσώπου του συλλόγου θυμάτων της «Πηγάδας» του Μελιγαλά, εκπαιδευτικού Χρήστου Μπένου.

«Δεν μπορούμε να πορευτούμε ως χώρα με διχασμούς. Δεν παραγνωρίζω ότι υπάρχουν θύματα και από την άλλη πλευρά. Σε όλο αυτό το νοσηρό κλίμα πρέπει να βάλουμε μια γραμμή. Η χώρα σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει χώρος για μίσος. Μόνο ενωμένοι θα τα βγάλουμε πέρα» ανέφερε ο κ. Μπένος, και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξαναδούμε «πηγάδες» ποτέ και πουθενά. Ο καθένας έχει τα δικά του ιδεολογικά πιστεύω, διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά δεν μπορούμε να πορευτούμε χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να θυμόμαστε τα όποια γεγονότα του Εμφυλίου ως παραδείγματα προς αποφυγήν».

Στα Γιαννιτσά

Διαδηλωτές αντέδρασαν με γιουχαΐσματα και αντιφασιστικά συνθήματα όταν κατέθεσε στεφάνι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος στο μνημείο του ομαδικού τάφου 120 κατοίκων των Γιαννιτσών Πέλλας που εκτελέστηκαν από τους ναζί στις 14 Σεπτεμβρίου 1944.

Το περιστατικό σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην εκδήλωση μνήμης, στο μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια παράλληλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μελών του ΚΚΕ, αντιφασιστικών οργανώσεων, συλλόγου Ποντίων παλιννοστούντων και άλλων, οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν όταν εμφανίστηκε μπροστά στο μνημείο ο Α. Γρέγος.

«Οι ταγματασφαλίτες της Κατοχής ήταν οι άνθρωποι της Χρυσής Αυγής» και «ποτέ ξανά φασισμός» άρχισαν να φωνάζουν, ενώ εκσφενδονίστηκαν μερικά πλαστικά μπουκάλια. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο όταν ο συνοδός του βουλευτή έκανε χειρονομία που παραπέμπει σε ναζιστικό χαιρετισμό.

Δύο από τους διαδηλωτές πήδηξαν τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα, επιχειρώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, αλλά ακινητοποιήθηκαν από αστυνομικούς και προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.

Από την άλλη πλευρά, στο απέναντι κιγκλίδωμα, μέλη της Χρυσής Αυγής που κρατούσαν ελληνικές σημαίες απωθήθηκαν από διμοιρία των ΜΑΤ.

«Δυστυχώς, η απαράδεκτη ενέργεια του δημάρχου Πέλλας όχι μόνο να μην απαγορεύσει την προσέγγιση των φασιστών στο χώρο του μνημείου, αλλά να τηρήσει ίδια στάση, ίδια αντιμετώπιση ανάμεσα στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους που διαδήλωναν ενάντια στο φασισμό, αναδεικνύοντας το πραγματικό νόημα της επετείου, και στους φασίστες, όχι μόνο δημιούργησε δικαιολογημένη ένταση αλλά, το χειρότερο, επέτρεψε και τη βεβήλωση του μνημείου από τους πολιτικούς απόγονους των δολοφόνων με την κατάθεση στεφάνου και ναζιστικό χαιρετισμό», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed