ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

18 Δεκεμβρίου 2013 | By

Πύργος σκουπιδιών δίπλα στο μοναστήρι

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=18/12/2013&id=405359

Με ΜΑΤ, αυταρχικότητα και αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών επιχειρεί η δημοτική αρχή του Πύργου Ηλείας να επιβάλει τα σχέδιά της στη λύση του καυτού ζητήματος των απορριμμάτων που έχουν κατακλύσει τις τελευταίες εβδομάδες την πόλη ακροβατώντας μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πρωτοφανή αγριότητα των αστυνομικών που περιφρουρούσαν τη «νέα χωματερή» που παραχώρησε στο δήμο ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, κοντά στη Μονή Φραγκοπηδήματος

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πρωτοφανή αγριότητα των αστυνομικών που περιφρουρούσαν τη «νέα χωματερή» που παραχώρησε στο δήμο ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, κοντά στη Μονή Φραγκοπηδήματος

Η προσπάθειά της να προωθήσει την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα της επέτρεπε να μεταφέρει τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ της Φυλής ναυάγησε, καθώς για άγνωστους λόγους οι αρμόδιοι υπουργοί δεν την υπέγραψαν και έτσι προώθησε τη λύση των 30 στρεμμάτων που της παραχώρησε ο μητροπολίτης Γερμανός ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Χθες, λίγο μετά τις 6 το πρωί, δύο διμοιρίες ΜΑΤ με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Ηλείας μετέβησαν στην περιοχή «Φραγκοπήδημα» και αφού απώθησαν τους κατοίκους, επέτρεψαν στα απορριμματοφόρα να αδειάσουν τόνους με σκουπίδια σε αναδασωτέα (!) από το 1985 περιοχή που βρίσκεται μόλις μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τη γυναικεία Μονή Φραγκοπηδήματος, που φιλοξενεί 12 μοναχές.

Χτύπησαν 60χρονο

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν στην «Ε» ότι ορισμένοι εκ των αστυνομικών συμπεριφέρθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα εναντίον τους, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό στο κεφάλι του 60χρονου αγρότη Χρήστου Νικολόπουλου, ο οποίος προσήχθη μαζί με τρεις ακόμη κατοίκους στην αστυνομική διεύθυνση Ηλείας αλλά λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου του τοποθετήθηκε κολάρο στο λαιμό και ορός. Πανικόβλητοι οι αστυνομικοί αμέσως μετά τους άφησαν όλους ελεύθερους.

«Ο πατέρας μου ζήτησε εξηγήσεις για τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών σε βάρος μου και, αντί για απάντηση, ένας από αυτούς τον πέταξε με το κεφάλι στο δρόμο… Θα κινηθούμε νομικά» ανέφερε ο γιος του τραυματία Νίκος Νικολόπουλος.

Ενας ακόμη κάτοικος της περιοχής, ο Τάσος Παπαλέξης, κατήγγειλε επώνυμα στην «Ε» ότι αστυνομικός έσπασε με το πόδι του το κινητό τηλέφωνο του γιου του και στη συνέχεια τον προσήγαγε επειδή προσπάθησε να τραβήξει σε βίντεο τη βίαιη συμπεριφορά της Αστυνομίας.

«Ηρθε ο αστυνομικός διευθυντής Ηλείας κοντά μας και με ένα αυταρχικό και προκλητικό τρόπο μας είπε: «Πάρτε δρόμο, θα σας κλείσω όλους μέσα» κατήγγειλε στην «Ε» ο Κυρίακος Γουργούρας, κάτοικος της περιοχής.

«Δεν υπήρξε κανένα βίαιο περιστατικό κατά πολιτών από την πλευρά της Αστυνομίας» ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας Ηλίας Παναγούλης.

Οργισμένοι εκατοντάδες κάτοικοι από τα δ.δ. Χανάκια, Βούναργο και Αλεποχώρι συγκεντρώθηκαν αμέσως στο σημείο της νέας χωματερής και κατήγγειλαν ότι η έκταση που παραχώρησε ο μητροπολίτης Ηλείας στο δήμο του Πύργου για να τη μετατρέψει σε σκουπιδότοπο είναι αναδασωτέα από το 1985! Οι καμπάνες στο Βούναργο άρχισαν να χτυπούν πένθιμα και να καλούν τους πολίτες σε κινητοποιήσεις.

Μάλιστα χθες το μεσημέρι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για υποβάθμιση και ρύπανση περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές της Ηλείας ζήτησαν διευκρινίσεις από το δασαρχείο του Πύργου για το χαρακτήρα της περιοχής, τις οποίες όμως δεν είχαν λάβει μέχρι αργά χθες το απόγευμα. Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για νέο οικολογικό έγκλημα όπως στις Λίμνες του Αλφειού και καταγγέλλουν ότι δίπλα από τη νέα χωματερή υπάρχει χείμαρρος που θα μεταφέρει όλα τα τοξικά αποστραγγίδια στη θάλασσα και συγκεκριμένα στην τουριστική περιοχή της Αγίας Μαρίνας Δουνεΐκων.

Καταστρεφόμαστε

«Εχουμε δίπλα τα σπίτια και τις καλλιέργειές μας. Καταστρεφόμαστε οικονομικά και ηθικοί αυτουργοί είναι ο δήμαρχος του Πύργου και ο μητροπολίτης Ηλείας. Προκειμένου να κάνουν αυτό που θέλουν, δεν σέβονται τίποτα και παρανομούν αδιαφορώντας για εμάς που μένουμε εδώ» ανέφερε στην «Ε» ο Γιώργος Μάργαρης, κάτοικος της περιοχής. Τον αποκλεισμένο από τα ΜΑΤ χώρο απόθεσης των απορριμμάτων επισκέφθηκε χθες το πρωί κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Ηλεία βουλευτή Εφη Σαλτάρη.

«Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής του Πύργου είναι τεράστιες. Ο Πύργος αυτή τη στιγμή έχει σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια, που θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα αλλά να πάνε σε νόμιμους χώρους και όχι σε αναδασωτέα περιοχή όπως στο Φραγκοπήδημα. Εδώ έχουμε ένα νέο οικολογικό έγκλημα, καθώς όλα τα αποστραγγίδια θα πάνε στη θάλασσα… Καταγγέλλω επίσης την αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά της Αστυνομίας σε βάρος των πολιτών που αντιδρούν στις παρανομίες» τόνισε στην «Ε» η κ. Σαλτάρη.

Οπως έγινε γνωστό, η περιοχή που παραχώρησε για σκουπιδότοπο στο Δήμο του Πύργου ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός είναι μέρος 5.200 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης που άγνωστο πώς βρέθηκε στα χέρια της μητρόπολης Ηλείας. Η συγκεκριμένη έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα από το 1985.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed