ΑΘΛΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

2 Φεβρουαρίου 2014 | By

«Ηλθε, υποσχέθηκε και απήλθε»

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=02/02/2014&id=413059

Τοπικοί παράγοντες και πολίτες καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με αφορμή το σεισμό στην Κεφαλονιά έπαιξε ένα άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι εις βάρος της κοινωνίας

Προβληματισμός και οργή επικρατεί στους πληγέντες από τον πρόσφατο καταστρεπτικό σεισμό κατοίκους της Κεφαλονιάς, καθώς θεωρούν ότι, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση τους έδωσε «ψίχουλα» για τη δήθεν πρώτη ανακούφιση των προβλημάτων τους.

Τα 586,94 ευρώ που λαμβάνουν οι οικογένειες που η κατοικία τους έχει χαρακτηριστεί από τους μηχανικούς «επικίνδυνη» δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, καθώς η σχεδόν ολική καταστροφή των οικοσκευών τους τούς έχει φέρει σε απόλυτο αδιέξοδο και απόγνωση.

Οπως καταγγέλλεται, τα 100.000 ευρώ, που έδωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση εκείνων που έχασαν τα σπίτια τους από το σεισμό, ούτε φτάνουν ούτε καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των δικαιούχων που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τους 200. Τα χρήματα αυτά, όπως λένε, μοιάζουν σαν να δίνει κάποιος «ασπιρίνες» σε έναν βαριά ασθενή για τον κάνει καλά.

Τοπικοί παράγοντες και πολίτες καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με αφορμή το σεισμό στην Κεφαλονιά έπαιξε ένα άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι εις βάρος της κοινωνίας, με αποκορύφωμα την αναπάντεχη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί που, όπως λένε, πήγε, είδε, υποσχέθηκε και έφυγε.

«Ο τρόπος που έγινε η πρωθυπουργική επίσκεψη στο νησί μάς οδήγησε αναπόφευκτα σε συνειρμούς για τις αντίστοιχες πομπώδεις επισκέψεις της Φρειδερίκης το 1953. Αυτό σε συνδυασμό με το άνευ μέτρου λιβανιστήρι του δημάρχου στον πρωθυπουργό έχουν οδηγήσει την αμφιλεγόμενη έτσι κι αλλιώς ετοιμότητα της κυβέρνησης σε διακωμώδηση της υπόθεσης από τα αθηναϊκά κανάλια και αυτό δεν είναι καθόλου καλό», λέει στην «Κ.Ε.» ο Μάκης Φόρτες, πρώην δήμαρχος του Αργοστολίου και νυν περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και σημειώνει:

«Πρέπει άμεσα να κηρυχθεί η Κεφαλονιά σεισμογενής περιοχή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων και αφ’ ετέρου να υπάρξει ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα με εξασφαλισμένους πόρους. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Γιατί αύριο που θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και θα αναχωρήσουν οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί και οι αρμόδιοι γραμματείς, θα είναι αργά».

Την κήρυξη της Κεφαλονιάς σε σεισμόπληκτη περιοχή ζητεί και η Ν.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση την αναστολή των υποχρεώσεων των σεισμόπληκτων πολιτών προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τις τράπεζες μέχρι τις 30.4.2014 και τη διαγραφή τους για ανέργους και μικροεισοδηματίες για όλο το 2014, καθώς και την παροχή αποκλειστικά δωρεάν κρατικής αρωγής για την επισκευή και ανακατασκευή της πρώτης κατοικίας τους.

Στο μεταξύ, τα Ρίχτερ από τους εκατοντάδες μετασεισμούς εξακολουθούν να κάνουν το νησί να «χορεύει» και τους κατοίκους να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με το σεισμολόγο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάση Γκανά, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ έχει ενεργοποιήσει μια ομάδα επικέντρων στον κόλπο του Μύρτου που δείχνει γενικότερα τη βορειότερη ενεργοποίηση του τμήματος του Ρήγματος Ιονίου. Οπως λέει ο κ. Γκανάς, ο σεισμός μετέφερε τη σεισμική τάση σε γειτονικά ρήγματα τα οποία ανάλογα με την ωριμότητά τους θα δώσουν τον ανάλογο σεισμό.

Για το φοβερό ρήγμα που εμφανίστηκε στην περιοχή Σουλάρι κοντά στον Μύρτο, όπου η γη άνοιξε μετά τον σεισμό, ο κ. Γκανάς υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι η απεικόνιση του ρήγματος πάνω στη στεριά, αλλά πρόκειται για μια εδαφική διάρρηξη που έχει βαρυτική προέλευση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κατολίσθηση.

Οπως είπε στην «Κ.Ε.», υπάρχουν πολλά γεωδυναμικά φαινόμενα που εξετάζονται πάνω στην περιοχή της Παλικής. Αυτά περιλαμβάνουν ρευστοποιήσεις εδάφους στο λιμάνι του Ληξουρίου, διαρρήξεις σε πολλά μέτρα μήκος λόγω αστοχίας του εδάφους. Ολα αυτά παρατηρούνται στις παραλιακές περιοχές πάντα έπειτα από ισχυρούς σεισμούς λόγω της χαλαρότητας που υπάρχει εκεί στα πετρώματα.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed