Οι Κεφαλονίτες ξαγρυπνούν και ο περιφερειάρχης κοιμάται

5 Φεβρουαρίου 2014 | By

600 ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΑ, 1.100 ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΚΑΙ 1.400 ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΛΙΚΗΣ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/02/2014&id=413638

Την ώρα που η κυβέρνηση στέλνει υπουργούς στην Κεφαλονιά και εξαγγέλλει μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, ο αρμόδιος συντονιστής της στο νησί, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, καταγγέλλεται ως «ρέκορντμαν αδιαφορίας», από τους κατοίκους και φορείς του νησιού, καθώς «πιάστηκε» να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου… την ώρα που ο Εγκέλαδος αποτελείωνε το Ληξούρι με σεισμό 5,7 Ρίχτερ στις 5.08 προχθές το πρωί.

Στο βίντεο-ντοκουμέντο, που κάνει από χθες τον γύρο του Διαδικτύου (Δείτε: https://www. youtube.com/watch?v=HIZKWGOdO6Q), ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δυόμισι ώρες μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου δηλώνει σε δημοσιογραφική εκπομπή ανενημέρωτος και κοιμώμενος!

Αλλοι βρίσκουν καταφύγιο στο κλειστό γυμναστήριο και άλλοι στα αυτοκίνητά τους. Στήθηκαν και οι πρώτες σκηνές

Αλλοι βρίσκουν καταφύγιο στο κλειστό γυμναστήριο και άλλοι στα αυτοκίνητά τους. Στήθηκαν και οι πρώτες σκηνές

Το βίντεο έχει προκαλέσει σάλο στην Κεφαλονιά, με τους κατοίκους να πνέουν μένεα κατά του περιφερειάρχη για τον οποίον καταγγέλλουν ότι επόπτευε το συντονισμό των ενεργειών στο νησί από την Κέρκυρα και από την ασφάλεια και τη ζεστασιά του σπιτιού του.

«Είναι μία ακόμη απόδειξη της υποκρισίας και της αναλγησίας εκείνων που βγαίνουν στα κανάλια και χωρίς να ντρέπονται προβαίνουν σε βαρύγδουπες υποσχέσεις παίζοντας με τον πόνο και τη ζωή των συμπολιτών μου. Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι δυστυχώς αληθινό. Να πιάνεται στον ύπνο ο αρμόδιος συντονισμού της κρίσης των σεισμών και να δηλώνει άγνοια δυόμισι ώρες μετά τη νέα καταστροφή. Είναι απίστευτο. Κανείς άραγε δεν σήκωσε το τηλέφωνο για να τον ενημερώσει; Και τι είδους αρμόδιος συντονισμού είναι τότε;», λέει στην «Ε» ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες.

Το νησί συνεχίζει να χορεύει στους ρυθμούς των Ρίχτερ, καθώς μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί. Οπως είπε στην «Ε» ο σεισμολόγος βάρδιας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης, από τον εστιακό χώρο που έδωσε τον αρχικό σεισμό είχαν εκδηλωθεί 315 μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ, 30 πάνω από 4 Ρίχτερ κι ένας πάνω από 5 Ρίχτερ. Μετά τον πρόσφατο σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, στην εν λόγω περιοχή εκδηλώθηκαν 1 σεισμός 4,5 Ρίχτερ και 55 πάνω από 3 Ρίχτερ. Ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι οι σεισμοί προέρχονται από την ίδια ζώνη διάρρηξης και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

Στους δρόμους

Η χθεσινή νύχτα ήταν εφιαλτική για εκατοντάδες οικογένειες στο σεισμόπληκτο νησί που έμειναν στους δρόμους επειδή το σπίτι τους υπέστη ζημιές η χαρακτηρίστηκε ως ακατοίκητο.

Οι κάτοικοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο από το κρύο και τη βροχή μέσα στα Ι.Χ. τους και μέσα σε λεωφορεία ή μικρά φορτηγά που είχαν διαμορφώσει σε χώρους διαμονής.

«Το κρύο περονιάζει τα κόκαλά μας, αλλά αντέχουμε. Εκείνο που δεν αντέχουμε είναι το κρύο στην ψυχή μας από τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο πανέμορφο νησί μας. Χάσαμε σχεδόν τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη και αυτό που εισπράττουμε μέχρι στιγμής είναι η αδιαφορία και η υποκρισία των κυβερνώντων» -λέει στην «Ε» η Εύη Ντούκα-Λειβαδά, κάτοικος του Αργοστολίου.

Στο νησί έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού να είναι μεγάλη.

Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έπειτα από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Οπως ανέφερε το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτηρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Σημείωσε ακόμα ότι στο νησί έχουν μεταβεί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα, τα οποία και θα ελέγξουν εκ νέου όλα τα δημόσια κτήρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτήρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής. Οπως είπε ακόμη, προβλήματα υπάρχουν και σε αρκετές δημόσιες υποδομές (δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτήρια) που χρήζουν αποκατάστασης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μη διαταραχθούν η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

Αλλά και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο στο Ληξούρι θα λειτουργήσει άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές βλάβες. «Δεν θα αφήσουμε το Ληξούρι χωρίς νοσοκομείο», τόνισε και κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να μην πίνουν το νερό του δικτύου, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι ζημιές έχει υποστεί. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση.

Καταγγελίες

Στο μεταξύ, την παρέμβαση του εισαγγελέα Κεφαλονιάς προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στο Ληξούρι ότι κάποιοι περνούν από τους δρόμους και με ντουντούκες τούς καλούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η έρευνα θα γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο ευσταθούν οι εν λόγω καταγγελίες, καθώς ορισμένοι εκ των κατοίκων ανέφεραν ότι τη σχετική εντολή έδιναν αστυνομικοί. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για ανυπόστατες φήμες…

Οπως έγινε γνωστό, χθες τα ξημερώματα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς ένα ακόμη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με 1.000 υπνόσακους, 260 σκηνές, είδη πρώτης ανάγκης και άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι θα εξετάσουν το βυθό στο Αργοστόλι για να δουν αν μπορούν να «δέσουν» τα πλοία «Χίος» και «Προμηθεύς».

Επίσης χθες το βράδυ αναχώρησε για την Κεφαλονιά το αρματαγωγό «Ικαρία», το οποίο μεταφέρει μηχανήματα του Μηχανικού, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος και κινητά μαγειρεία εκστρατείας.

Από τις μέχρι χθες εκτιμήσεις των συνεργείων ελέγχων ακατάλληλα έχουν κριθεί τα μισά περίπου κτήρια της Κεφαλονιάς από εκείνα που έχουν ελεγχθεί. Ακατάλληλα έχουν κριθεί επίσης το Λύκειο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο στο Ληξούρι, το νηπιαγωγείο Λακήθρας, ο 2ος Παιδικός Σταθμός, το 3ο Νηπιαγωγείο και το συγκρότημα που συστεγάζει το 2ο και 3ο Γυμνάσιο στο Αργοστόλι.

Ελεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα δύο γενικά νοσοκομεία του νησιού, καθώς και σε δεκατέσσερα περιφερειακά – αγροτικά ιατρεία. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, όπου διαπιστώθηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων. Στις εν λόγω ρωγμές έγινε και αποκόλληση της επικάλυψης και διαπιστώθηκαν εκτεταμένες και έντονες οξειδώσεις στους οπλισμούς. Επίσης, διαπιστώθηκαν ανάλογα προβλήματα σε ένα κυκλικό υποστύλωμα του στεγάστρου της κυρίας εισόδου του νοσοκομείου. Πάντως έπειτα από νέο έλεγχο 20 μηχανικών στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, το κτήριο κρίθηκε και πάλι κατάλληλο, ενώ στις επόμενες ημέρες αναμένεται η επαναλειτουργία του.

Από χθες το βράδυ εκκενώθηκε και το δημαρχείο της Παλικής, με τους υπαλλήλους να μεταφέρονται στον δημοτικό παιδικό σταθμό «Στέλλα Κουρούκλη», λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου. Οι αιτήσεις για την καταγραφή ζημιών έχουν ξεπεράσει τις 2.000, με την κίνηση να είναι εμφανώς μειωμένη συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Αυξημένη είναι, βέβαια, η προσέλευση των πολιτών των οποίων οι κατοικίες τους έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Αίτηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης

Την ένταξη της Κεφαλονιάς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Από τις υπηρεσίες του υπουργείου έχει ήδη αποσταλεί η σχετική ενημέρωση προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην Κεφαλονιά μεταβαίνει κλιμάκιο του υπουργείου για να βοηθήσει στην καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή της σχετικής αίτησης στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εφ’ όσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από ένα χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (π.χ. μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών) και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημόσιων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού, στις οποίες έχει ήδη προβεί το κράτος.

*Την ενίσχυση και στήριξη των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς, με το ποσόν των 5 εκατομμυρίων ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής, αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το παραπάνω ποσόν τίθεται στη διάθεση της κυβέρνησης προκειμένου να το αξιοποιήσει για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων του νησιού.

* Να αναλάβει άμεσα δράση με συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς καλεί η ΔΗΜΑΡ την κυβέρνηση και παράλληλα ασκεί κριτική για την αποστολή κυβερνητικών κλιμακίων στο νησί.

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed