ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΖΑΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΜΑΡΕΪΚΑ !

13 Ιανουαρίου 2015 | By

Κώστας-ΤζαβάραςΔιπλό βαρύ πλήγμα στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφιλιάς

Με (ν)τροπολογίες των Μαυρογιαλούρων Αχαϊας και Ηλείας, παρατείνουν τα Λατομεία Αράξου για 6 χρόνια και  επιδιώκουν νομιμοποίηση των καταπατήσεων στη Στροφυλιά!

 Διπλό βαρύ χτύπημα επιχειρήθηκε στις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου,  εν μέσω της ταραχώδους περιόδου εκλογής  Προέδρου Δημοκρατίας, κατά του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου- Στροφυλιάς .

Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής επιδιώχθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, η εξαετής παράταση της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου και η ανάκληση πρωτοκόλλων αποβολής καταπατητών και αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων που κατέχουν  ως αναδασωτέων .  Ανάμεσα σ’ αυτές τις εκτάσεις, ο εκ των εμπνευστών της σχετικής τροπολογίας βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, με ανακοίνωσή του, εντάσσει και τα 803 στρέμματα καταπατημένης δασικής γης στην Στροφυλιά, που είναι γνωστά με το όνομα Σαμαρέικα.

Ειδικότερα, με το άρθρο 90 του νόμου 4313, αρμοδιότητος  Υπ. Μεταφορών ψηφίστηκε εξαετής (!) παράταση της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου και αυτών περικλειόμενων από την Α΄ζώνη του εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς με στόχο (τάχα) να «ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες διαμόρφωσης του ανάγλυφου και αποκατάστασης – αναδάσωσης των λατομικών χώρων» μέχρι το τέλος του νέου ΕΣΠΑ  (2020).

Ακόμη, με μια βιαστική, δυσνόητη και  κακότεχνη τροπολογία που ψηφίστηκε ως άρθρο. 42 του ν. 4315 «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 269/24-12-2014), την οποία  εισηγήθηκαν ο κ. Τζαβάρας  μαζί με το βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Αθανάσιο Νταβλούρο , επιχειρούν  να παραδώσουν τα 803 στρέμματα των Σαμαρέικων, μέσα στην Α’ ζώνη του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς, στους διεκδικητές – καταπατητές τους.

SAMAREIKAΌμως η τροπολογία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να τους χαρίσει τα Σαμαρέικα.

Και τούτο γιατί δεν ισχύει αυτό που ανακριβώς αναφέρει σε ανακοίνωσή στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κ. Τζαβάρας, ότι τάχα πρόκειται για τμήματα  «του αναδασμού του Κτήματος Μανωλάδος» και ότι «ουδέποτε είχαν δασικό χαρακτήρα», οι δε πλήθος δικαστικές αποφάσεις, πρωτόκολλα αποβολής, και πράξεις κήρυξής τους ως αναδασωτέων έγιναν «εκ παραδρομής!!!».

Όμως οι εκτάσεις αυτές, τα λεγόμενα Σαμαρέικα δεν υπήρξαν ποτέ ούτε εποικιστικές ούτε εξ αναδασμού.  Για την «παραδρομή» θα είχαμε σελίδες να γράψουμε, αλλά αρκούμαστε να αναφέρουμε ένα:  πώς και δεν είδε την παραδρομή το Συμβούλιο της Επικρατείας  όταν απέρριπτε με τις  αριθ. 3889/2007 και 2474/2009 Αποφάσεις του  τις προσφυγές των ενδιαφερομένων εναντίον της απόφασης για την κήρυξη ως αναδασωτέων των 561 στρεμμάτων στα Σαμαρέικα ;

Η θέση μας

Εκφράζουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας για τις ωμά αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον τροπολογίες. Αντί να αναζητηθούν  λύσεις που θα συνδύαζαν τη διαφύλαξη της δημόσιας δασικής γης και την αποκατάσταση όσων πράγματι καλλιεργούν σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις , επιδιώκεται  ο χαρισμός δημόσιων αγαθών σ΄ αυτούς  που τα καταπάτησαν και το κουρέλιασμα των αποφάσεων μισού και πλέον αιώνα των κρατικών οργάνων και των δικαστηρίων, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της ακεραιότητας ενός διεθνούς σημασίας Εθνικού Πάρκου. Μια τέτοια λύση  θα ήταν, οι καταπατητές να αποκατασταθούν στις διαθέσιμες εποικιστικές εκτάσεις (κλήρους) που υπάρχουν τόσο στο ν. Αχαΐας όσο και στο ν. Ηλείας, οι οποίες κατέχονται παράνομα από διαφόρους κατοίκους της περιοχής ήδη αποκαταστημένους σε άλλα εποικιστικά τεμάχια.

Όσον αφορά τα Λατομεία Αράξου, αντί να αναζητηθεί πραγματικά και όχι προσχηματικά, μια εκτός προστατευομένων εκτάσεων λατομική  περιοχή (σε μια χώρα γεμάτη ασβεστολιθικά βουνά!) παρατείνεται για μια ακόμη φορά, η λειτουργία τους. Όμως τα Μαύρα Βουνά, που πάνε έτσι για σχεδόν ολική κατεδάφιση, είναι αναπόσπαστο τμήμα του οικοσυστήματος της Στροφυλιάς.

Ας γνωρίζουν όλοι ότι επαγρυπνούμε, και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ακεραιότητα και πλήρη σεβασμμό του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

 

Το κείμενο του  Άρθρο 42 του νόμου 4315/24-12-2014

Στην  παρ. 2 του άρθρου  11  του ν. 3147/2003 μετά το τελευταίο εδάφιο  προστίθεται νέο εδάφιο  ως εξής:

«Διοικητικές πράξεις  που εκδόθηκαν  από τις  αρμόδιες  δασικές  υπηρεσίες,  σύμφωνα με τις διατάζεις τις δασικής νομοθεσίας για την προστασία  των παραπάνω εκτάσεων,  όπως  πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αποφάσεις κήρυξης ως αναδασωτέας,  πρωτόκολλα επι− βολής ειδικής  αποζημίωσης, ανακαλούνται.»

Η παράγραφος 2 του άρθρου 11 του ν. 3147/2003 έχει ως εξής:

  1. Στις εκτάσεις του κτήματος Μανωλάδας Νομού Αχαΐας, που κατέχονται από τρίτους και οι οποίες δεν αποτελούν δάσος ή δασική έκταση ούτε βρίσκονται εντός των ορίων του αιγιαλού ή της παραλίας και μέχρι πλάτους εκατό μέτρων από την ακτογραμμή και το σύνολο της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της παρόχθιας ζώνης της, δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας το Δημόσιο. Εκκρεμείς δίκες μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και τρίτων για τις εκτάσεις αυτές καταργούνται. Οι σχετικές αγωγές διαγράφονται από τα βιβλία διεκδικήσεων των αρμόδιων υποθηκοφυλακείων, με αίτηση των ενδιαφερομένων

 

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed