Η συζήτηση στη Βουλή γιά τις αποκαλύψεις του Hot Doc. – Το υπουργείο Εσωτερικών ερευνά τις σοβαρές καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Κεφαλονιά

9 Σεπτεμβρίου 2016 | By

%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bfΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Στην Βουλή συζητήθηκε σήμερα το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του περιοδικού hot doc που αφορούσε τις σοβαρές καταγγελίες για οικονομική κακοδιαχείριση στον δήμο της Κεφαλονιάς .

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ :  https://www.facebook.com/tpapaxristopoulos/videos/1076383029124163/

Σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι :

« Θέλω να ξεκινήσω και να σας πω ότι ήρθαν στα χέρια μου στοιχεία που μου έκαναν φοβερή εντύπωση, πράγματι μεγάλη εντύπωση. Δεν πίστευα στα μάτια μου και στα αυτιά μου με αυτά που διάβασα και με αυτά που άκουσα. Θέλω να αναδείξω ένα στοιχείο, κύριε Υπουργέ, ότι ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς το διάστημα 1-1-2016 μέχρι 31-5-2016, δηλαδή μέσα σε πέντε μήνες, υπέγραψε διακόσιες δέκα εννιά αποφάσεις απευθείας ανάθεσης συνολικής δαπάνης περίπου 1.152.000 ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα –και έχει μεγάλη σημασία- ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Καμίνης υπέγραψε μόνο δώδεκα τέτοιες αποφάσεις συνολικού κόστους γύρω στα 90.000 ευρώ και στο ίδιο διάστημα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης, έχει υπογράψει μόνο μία τέτοια απόφαση 2.500 ευρώ. Πράγματι, η απευθείας ανάθεση δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση του κανόνα. Τα έργα αυτά βαπτιζόντουσαν από έργα που ήταν σε εργασίες ή υπηρεσίες γιατί το όριο απευθείας ανάθεσης ανέβαινε στα 24.000 ευρώ. Το ένα στοιχείο είναι αυτό.»

Η «αμαρτωλή» ΔΕΥΑ

«Πάμε σε δεύτερο στοιχείο: Θέλω να θυμίσω ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ του Αργοστολίου, δηλαδή η ίδια δημοτική Αρχή, από το ’14, που ανέλαβε, μέχρι το ‘16 υπέγραψε τετρακόσιες αποφάσεις –καταγγελίες λένε ότι δεν είχε δικαίωμα να κάνει, μέσα σε είκοσι έναν μήνες και δέκα μέρες– για απευθείας αναθέσεις έργων συνολικής αξίας 1.683.000 περίπου ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια ώρα στο σύνολο των ΔΕΥΑ της Ελλάδας δεν βρέθηκε ούτε μία ανάλογη απόφαση προέδρου ΔΕΥΑ. Ακόμα και οι προκάτοχοι του συγκεκριμένου προέδρου δεν υπέγραψαν ούτε μία τέτοια ανάλογη απόφαση στον ίδιο Δήμο.»

Πληρωμές παραστατικών δύο φορές !

«Πάω σε τρίτο στοιχείο Καταγγελίες, αλλά από τη Διαύγεια, δηλαδή επίσημες,δείχνουν τα ίδια παραστατικά να πληρώνονται δύο φορές με διαφορετικά εντάλματα, διαφορετικούς αριθμούς έκδοσης και διαφορετικές ημερομηνίες.»

Ύποπτα παιχνίδια και με τα ανταλλακτικά οχημάτων

Πάω σε τέταρτη επισήμανση, σημαντική και αυτή: Στην αρχή, το 2011, πριν αναλάβει δήμαρχος ο συγκεκριμένος, που είναι τέσσερα, πέντε χρόνια, νομίζω, οι απευθείας αναθέσεις για ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μηχανημάτων κ.λπ. του δήμου ήταν γύρω στις έντεκα και το ποσό ήταν γύρω στα 12.900, δηλαδή περίπου 13.000 ευρώ. Κατά περίεργο τρόπο, με τη ανάληψη των καθηκόντων της καινούριας δημοτικής αρχής, το ’12 δηλαδή, οι απευθείας αναθέσεις γίνονται εκατόν εβδομήντα τέσσερις, το ποσό της δαπάνης ανεβαίνει στα 185.000 ευρώ και κατά σύμπτωση όλες αυτές είναι κάτω από 5.000. Διευκρινίζω ότι αυτό είναι το ανώτατο ποσό μετά από το οποίο αρχίζει και ελέγχει το ελεγκτικό συνέδριο.

Ο ορκωτός λογιστής

Θέλω ακόμα να σας πω ότι ένας ανεξάρτητος ορκωτός λογιστής, ο κ. Φαίδωνας Τζώρας, σε μια έκθεση με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2015, κύριε Υπουργέ, την οποία αξίζει να τη διαβάσετε, ούτε λίγο ούτε πολύ –ακούστε με λίγο- δεν παίρνει στοιχεία για το πού πήγανε αυτά, εναγωνίως ζητάει στοιχεία, για να μάθει ο άνθρωπος ποια κτήρια της δημοτικής Αρχής πρέπει να αποζημιωθούν κ.λπ., αλλά τέτοια στοιχεία δεν παίρνει….»

Μπαλάφας : Θα ερευνήσουμε σε βάθος την υπόθεση

Απαντώντας στον κ. Παπαχριστόπουλο ο Ιωάννης Μπαλάφας  Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιβεβαίωσε τις σχετικές καταγγελίες και υπογράμμισε με τον δικό του τρόπο την σοβαρότητα αυτών οι οποίες – όπως ανέφερε – ερευνώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες .

«Το Υπουργείο αρκέστηκε στον έλεγχο νομιμότητας που έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και δεν υπήρξε προχώρημα –τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις πληροφορίες μας, γιατί είχαμε πολύ μικρό διάστημα από την κατάθεση της ερωτήσεώς σας μέχρι σήμερα – στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Διοίκησης, στο οποίο, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εδόθη και η απάντησή της, για το τι έχει κάνει ή το μελετάει ακόμα στους μήνες που έχουν μεσολαβήσει.

« Νομίζω ότι όλες οι καταγγελίες, όλα τα στοιχεία –και εμείς αναλαμβάνουμε να ελέγξουμε αν όλα θα γίνουν σωστά– πρέπει να παραπεμφθούν μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κύριε συνάδελφε, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για τα περαιτέρω. Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία –εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα- απολύτως αντικειμενική, έστω και με καθυστέρηση.»

« Και επομένως θα έλεγα, κύριε Παπαχριστόπουλε, να είχαμε και στη συνέχεια μια συνεργασία, για να μπορέσουμε, αφού και εσείς συμφωνείτε, να προχωρήσουμε τη διαδικασία, στην οποία, θα έλεγα, όλοι οι εμπλεκόμενοι, κατά κάποιον τρόπο, στην υπόθεση αυτή και ο Δήμος και οι πολίτες, θέλουν η υπόθεση να φτάσει μέχρι το τέλος, να περάσει από τη βάσανο των επιθεωρητών-ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, μέσω της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ.»

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι :

« Υπήρξε και άλλη καταγγελία των ιδίων καταγγελλόντων ιδιαίτερα για τη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στον Δήμο Κεφαλονιάς πάλι, η οποία κατετέθη στις 10 Ιουλίου του παρόντος έτους και αμέσως από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έγγραφα, που υπήρξε γενικώς μια καθυστέρηση, διαβιβάστηκε στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για τα περαιτέρω.»

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed