ΗΛΕΙΑ: Πανηγυρίζουν αντί να προβληματίζονται για την εξόρυξη πετρελαίου ανάμεσα σε τρία Εθνικά Πάρκα και στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης

29 Νοεμβρίου 2016 | By

%ce%b5%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84Του Μάκη Νοδάρου

Πανηγυρίζουν αντί να προβληματίζονται και να αντιδρούν , οι γνωστοί «παράγοντες» της Ηλείας , που τα τελευταία χρόνια έριξαν με τις επιλογές και τις ενέργειές τους στο τέλμα τον νομό, στο όνομα των μικροπολιτικών τους συμφερόντων και επιδιώξεων . Πανηγυρίζουν μαζί με τα «κατευθυνόμενα ΜΜΕ» για την πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Energean Oil & Gas ότι μετά από συμφωνία με το ΥΠΕΝ, ξεκινά η 25ετής περίοδος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο!

Γεωτρήσεις στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης  

Και δεν τους ενδιαφέρει ούτε τους ανησυχεί ότι στην θαλάσσια περιοχή με την υψηλότερη σεισμικότητα της Ευρώπης, ανάμεσα σε τρία Εθνικά Πάρκα ανεκτίμητης και μοναδικής οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας που προστατεύονται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και μέσα σε μια τουριστική περιοχή που κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο ξένους επισκέπτες , θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται γεωτρήσεις για την εξόρυξη πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑhttp://money.cnn.com/2016/09/04/news/economy/oklahoma-earthquake-oil-gas-explainer/

Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν με αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hot Doc , με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνουν υπόψη τους τις εντονότατες αντιδράσεις και ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών και των οικολογικών οργανώσεων , με την βοήθεια κομματικών «παρατρεχάμενων» που κατέχουν θέσεις – κλειδιά στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και «κατευθυνόμενων ΜΜΕ» , προωθείται το σχέδιο της εξόρυξης πετρελαίου στην Ηλεία , αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη περιοχή μετά από ένα πιθανό ατύχημα σε εξέδρα εγκαταστάσεων άντλησης ή έναν ισχυρό και καταστροφικό σεισμό.

Χτυπούν για πετρέλαιο ανάμεσα σε τρία Εθνικά Πάρκα !

Το Θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου , το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλλιάς και το Εθνικό Πάρκο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού , βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από τις περιοχές που αναμένεται να γίνουν οι γεωτρήσεις . Και όμως το εφιαλτικό σενάριο των επιπτώσεων σε αυτές , κατά την πιθανή περίπτωση ατυχήματος δεν συμπεριλαμβάνεται στις δύο Στρατηγικές Μελέτες που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ.

« Ο κίνδυνος από τις θαλάσσιες εξορύξεις στα πεδία του Κατακόλου και του Πατραϊκού είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Αυτά βρίσκονται ανάμεσα σε τρία εθνικά πάρκα και σε άλλες διεθνούς σημασίας περιοχές για τη βιοποικιλότητα. Βρίσκονται, επίσης, ανάμεσα σε κορυφαίες τουριστικές παραλίες και εφάπτονται της σημαντικότερης περιοχής υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Και αυτά, σε μια περιοχή με αυξημένο κίνδυνο λόγω έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Άραγε, οι συμφωνίες με τους επενδυτές εξασφαλίζουν ότι αυτοί θα πληρώσουν σε περίπτωση ατυχήματος; Έχουν συμπεριλάβει τη νέα Κοινοτική Οδηγία για την υπεράκτια εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου , η οποία δεν έχει καν μπει σε διαβούλευση στη χώρα μας; Και δεν είναι μόνο η περίπτωση ατυχήματος. Υπάρχουν τα δαπανηρά καθημερινά μέτρα παρακολούθησης – πρόληψης (περιπολίες, σταθμοί παρακολούθησης, πλωτά φράγματα κ.λπ.). Έχει εξασφαλιστεί ότι αυτή η δαπάνη θα βαρύνει τον επενδυτή και όχι το Δημόσιο;» – είχε αναφέρει στο περιοδικό HOT DOC ο Κώστας Παπακωνσταντίνου πρώην γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και μέλος των Οικολόγων Πράσινων .

Περιβαλλοντική καταστροφή

Η προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Ιόνιο βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετα και τα μέλη της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας. (ΕΠΟΠ) . Όπως λένε στο HOT DOC tο Ιόνιο και ιδιαίτερα η περιοχή του Πατραϊκού κόλπου θα γεμίσει με εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αρκετά από τις οποίες θα είναι υποθαλάσσιες , καθημερινά διάφορα τάνκερ θα μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αγωγοί θα ποντιστούν επίσης για τη μεταφορά, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο πλέγμα για μια ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

«Eνα ατύχημα σε μια υποθαλάσσια εξέδρα πετρελαίου μπορεί να μη συμβαίνει αρκετά συχνά αν όμως συμβεί θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο μας. Ας μην ξεχνάμε το πρόσφατο ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού, όπου η πετρελαϊκή κηλίδα είχε μήκος 1000 χλμ και έκταση όσο το νότιο Αιγαίο. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφικά ανεπανόρθωτη για τις ακτές της Ηλείας επειδή εκτός από τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα έδινε το τελειωτικό κτύπημα στον tουρισμό, που ήδη περνάει κρίση. Οι ακτές για να καθαρίσουν θα ήθελαν τουλάχιστον μια δεκαετία προκαλώντας περιβαλλοντικό και οικονομικό μαρασμό στον τόπο μας. Τα οποιαδήποτε αντισταθμιστικά οφέλη (αν και όταν δοθούν), θα ήταν ψίχουλα μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα.» – τονίζουν τα μέλη της ΕΠΟΠ.

«Μαϊμού» μελέτες !

Με βιαστικές και «κλεμμένες» μελέτες από άλλες περιοχές, επιχειρεί η Ελληνική Κυβέρνηση να διαχειριστεί το σοβαρό θέμα των κοιτασμάτων του πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας , παραβλέποντας με προκλητικό τρόπο τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του περιοδικού HOT DOC επιστήμονες καταγγέλλουν ότι οι φέροντες τον βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: α) για περιοχή έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Δυτικό Πατραϊκό και β) για περιοχή έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο» – είναι βιαστική αντιγραφή από περιοχές που εμφανίζουν ανάλογο ενδιαφέρον σε Κύπρο και ΗΠΑ !

Οι σύνταξη των άνω μελετών είχε ανατεθεί το 2012 από το ΥΠΕΚΑ στο ΕΛΚΕΘΕ και στην εταιρεία APC ADVANCED PLANNING COLSUTING Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ . Όπως όμως καταγγέλλουν επίσημα ειδικοί επιστήμονες που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν γι αυτές από τα Περιφερειακά Συμβούλια Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, οι συγκεκριμένες μελέτες , δεν ασχολούνται με τα σοβαρά ζητήματα των περιοχών αλλά αποτελούν ουσιαστικά , κομμάτια άλλων παρόμοιων μελετών που έχουν εφαρμοστεί σε Κύπρο και ΗΠΑ !

Γεωτρήσεις πάνω σε ενεργά σεισμικά ρήγματα

Εκτός αυτού , όπως έχω αποκαλύψει σε άλλο ρεπορτάζ – έρευνα του περιοδικού Hot Doc- οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο δίπλα η πάνω σε ενεργά σεισμικά ρήγματα μεγάλης δυναμικότητας ενδέχεται να προκαλέσουν απρόβλεπτες συνέπειες και αλυσιδωτές αντιδράσεις . ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%b9

Τα λαμβάνουν άραγε όλα αυτά υπόψη τους οι τοπικοί «πολιτικοί ξερόλες» της Ηλείας ; Διαβάζουν τις σχετικές έρευνες πριν αποφασίσουν για την τύχη και το μέλλον χιλιάδων πολιτών ; Η μήπως στο όνομα των μικροπολιτικών τους σκοπιμοτήτων γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το μέλλον ακόμη και των δικών τους παιδιών ;

Tags:

Category: Αμακιγιάριστα, Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Καταστροφές, Κομπίνες, Κοτύχι, Πολιτική, Ράδιο "αποκαλύψεις", Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed