Οικολογική Δυτική Ελλάδα : Οι υποθαλάσσιες εξορύξεις δεν συμβαδίζουν με το μέλλον.

30 Νοεμβρίου 2016 | By

 

no-deep-sea-oil-drillingΜε αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της πολυεθνικής εταιρείας ότι πρόκειται – και επίσημα πλέον -να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις για την εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο η Οικολογική Δυτική Ελλάδα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση :

«Ενεργειακό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό μέλλον υπάρχει για τη χώρα μας μόνο αν αλλάξει το ενεργειακό μείγμα υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών και της εξοικονόμησης και εις βάρος των εξορύξεων λιγνίτη και υδρογονανθράκων.

Με την εκ νέου υπογράμμιση της πάγιας αυτής θέσης μας, που μας οδήγησε να καταψηφίσουμε τη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδας, τοποθετούμαστε δημόσια ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ έναντι της γνωστοποίησης της συμφωνίας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος  με την Energean Oil για την πρώτη συγκεκριμένη περιοχή εκμετάλλευσης (60 τετρ. Χιλ.) του υπεράκτιου κοιτάσματος του Δυτικού Κατακώλου.

Τη στιγμή που διεθνώς κερδίζει έδαφος η συνειδητοποίηση της προσωρινότητας των ορυκτών καυσίμων, με καταστροφικές όμως επιπτώσεις στο κλίμα και το περιβάλλον, η χώρα μας προσδένεται στο μοντέλο αυτών των εξορύξεων, τόσο σε ότι αφορά το λιγνίτη όσο και τα υποθαλάσσια κοιτάσματα.

Υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων χωρών που έμπρακτα απομακρύνονται από τις εξορύξεις όπως οι ΗΠΑ, που σταμάτησαν τον αγωγό πετρελαίου Keystone και ανέστειλαν κάθε νέο ανθρακωρυχείο, η Γαλλία που ανέστειλε κάθε νέα έρευνα για εξορύξεις υδρογονανανθράκων στην επικράτειά της η Κροατία τουριστική, όπως εμείς, χώρα που αποθαρρύνει πετρελαϊκές έρευνες στην Αδριατική, η Ισπανία που όρισε περιοχή εξαίρεσης εξορύξεων υδρογονανθράκων στην ανατολική ακτή της, έκταση όση το μισό Αιγαίο.

Πέραν αυτών, τα συνεχιζόμενα χαμηλά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου αυξάνουν τους φόβους ότι οριακής βιωσιμότητας επενδύσεις σε εξορύξεις, όπως οι υποθαλάσσιες, θα πιεσθούν για χαμηλότερα επίπεδα ασφαλείας, για λόγους κόστους, όπως έδειξε η περίπτωση του μεγάλου ατυχήματος στον Κόλπο του Μεξικού. Δεν ξεχνάμε ακόμη την υψηλή σεισμικότητα της Δυτικής Ελλάδας, που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας.

Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε: στο δίλημμα Νερό και τουρισμός ή πετρέλαιο εμείς τασσόμαστε με τα πρώτα.

Γιώργος Κανέλλης –Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας –Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.

bp_oil_rig_fire_spillΓια το ίδιο θέμα μιλώντας στο www.apokalypseis.com ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πύργου Ηλείας Χρήστος Αθανάσουλας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο επιχειρούμενο οικολογικό έγκλημα .

» Η ανάπτυξη της Ηλείας δεν έχει καμία σχέση με τις πολυεθνικές και τα συμφέροντα των πετρελαϊκών  εταιρειών . Το Κατάκολο έχει κάθε χρόνο πάνω από 1.000.000 επισκέπτες και είναι αδιανόητο να συνυπάρξει ο τουρισμός με τις πετρελαιοπηγές. Το γεγονός ότι η γεώτρηση θα γίνει στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης και ανάμεσα σε τρία Εθνικά Πάρκα προκαλεί ανησυχία και ανατριχίλα. Απορώ γιατί οι κάθε είδους αρμόδιοι της Ηλείας και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιδρούν σε αυτό το εγκληματικό σχέδιο σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος .» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αθανάσουλας. –

 

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Ελευθεροτυπία, Επώνυμες απόψεις, Καταστροφές, Κομπίνες, Πολιτική, Τύπος, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed