ΣΑΜΑΡΕΪΚΑ : ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

27 Μαρτίου 2013 | By

Καταπάτησαν 750 στρέμματα στα Σαμαραίικα Ηλείας

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27/03/2013&id=353121

Τον «περίεργο ρόλο» της Διεύθυνσης Δασών του Νομού Ηλείας, απέναντι στην καταπατημένη επί σειρά ετών περιοχή Σαμαραίικα που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο και στην προστατευόμενη από τη διεθνή σύμβαση Ramsar περιοχή Κοτυχίου-Στροφυλιάς, καταγγέλλει με έγγραφό της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

Η εκχερσωμένη περιοχή των 750 στρεμμάτων στα Σαμαραίικα Ηλείας φαίνεται από τη δορυφορική φωτογραφία Η καταγγελία έχει να κάνει με την παράνομα εκχερσωμένη και καταπατημένη, από ιδιώτες, έκταση εμβαδού περίπου 750 στρεμμάτων που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.

Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στην περιοχή της πρώην κοινότητας Μετοχίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στη θέση Σαμαραίικα. Το Δασαρχείο Πατρών έχει εκδώσει πάνω από 60 Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής που είναι τελεσίδικα, μετά τις σχετικές δίκες στα αρμόδια δικαστήρια της Αχαΐας, και έχει κηρύξει τις εκτάσεις αυτές αναδασωτέες.

Το Κτηματολόγιο

Οπως αποκαλύπτει η ΟΙΚΙΠΑ: «Η Π.Κ. Μανωλάδος του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ηλείας, κατά την κτηματογράφηση στο Εθνικό Κτηματολόγιο της περιοχής της περιέλαβε και τη θέση Σαμαραίικα, που δεν της ανήκει. Η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, που κατάρτισε το Δασικό Χάρτη της περιοχής της, για τις ανάγκες του Κτηματολογίου, καταχώρισε την ανωτέρω έκταση των 750 στρεμμάτων ως μη δασική (άλλης χρήσεως), χωρίς η έκταση αυτή να είναι στην αρμοδιότητά της!

»Ομως η Διεύθυνση Δασών Αχαΐας και το Δασαρχείο Πατρών δεν είχαν ενημερωθεί για την κτηματογράφηση της περιοχής από την Κτηματολόγιο Α.Ε. Οι ιδιώτες καταπατητές των ανωτέρω εκτάσεων δήλωσαν αυτές ως αγρούς ιδιοκτησίας τους, με άκυρους τίτλους, στο κτηματολόγιο».

Οπως λέει στην «Ε» ο δασολόγος και μέλος της ΟΙΚΙΠΑ, Ηλίας Ντρες: «Εμείς πληροφορηθήκαμε το γεγονός της κτηματογράφησης μετά τη δεύτερη ανάρτηση και ενημερώσαμε το Δασαρχείο Πατρών και τη Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, με το υπ’ αριθμ. 06/17-02-2006 έγγραφό μας. Επειτα από αλλεπάλληλες προφορικές υπομνήσεις μας έγιναν κάποιες ενέργειες εκ μέρους της Διευθύνσεως Δασών Ηλείας, η οποία είχε δημιουργήσει και το πρόβλημα, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή, εξ όσων γνωρίζουμε, να έχουν γίνει οι σχετικές αγωγές ενώπιων των αρμοδίων δικαστηρίων.

Μη… δάσος

»Η Διεύθυνση Δασών Ηλείας γνώριζε ότι η θέση Σαμαραίικα, του Δάσους της Στροφυλιάς, βρίσκεται εντός των ορίων του Δάσους που διακατέχει η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, της Π.Κ. Μετοχίου Αχαΐας, και δεν θα έπρεπε να επιληφθεί του χαρακτηρισμού της ως μη Δάσους. Η ενέργεια της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας έδωσε τη δυνατότητα στους καταπατητές να εγγράψουν στο κτηματολόγιο τις εκτάσεις που παράνομα κατέχουν ως ιδιοκτησία τους, ενώ η μη κατάθεση έγκαιρα ενστάσεων και αγωγών, οδηγούν στην πλήρη νομιμοποίηση των καταπατητών με τεράστια ζημία στο Δημόσιο Συμφέρον και στο Περιβάλλον».

Η ΟΙΚΙΠΑ, στην επιστολή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητά τη διερεύνηση από Ανεξάρτητη Αρχή των κινήτρων για τις πράξεις και τις παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων της διοίκησης.

Tags:

Category: Αποκαλύψεις, Κοτύχι, Χωρίς κατηγορία

About the Author ()

Comments are closed.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeCheck Our Feed